Daniel Atterbom

Det började med Kalle Anka – Intervju med Daniel Atterbom

Daniel Atterbom

 

När Daniel Atterbom var barn var det Kalle Anka som lärde honom läsa. Kanske inte den lektyr mammor och pappor tycker är mest givande, men eftersom Daniel var dyslektiker uppmuntrade hans föräldrar, som dessutom var intresserade av både serier och annan litteratur, serieläsandet.

”De visste att jag skulle börja läsa annat sen”, säger Daniel där han sitter på andra sidan bordet på ABF-huset i Norrköping. Han har precis intervjuat oss i fanzinegruppen Russian Mother för tidningen NKPG Magazine som han jobbat för i tre år. Ja, Daniel är journalist, han menar att det också är tack vare serierna, utan dem hade han aldrig börjat skriva.

”Jag gillar sättet att berätta i serier, det är en fantastisk berättarform.” 1971 var Daniel elva år och läste Agent X9, en dag ser han en annons för Seriefrämjandet. Han blev medlem i föreningen och några år senare var han med på sitt första föreningsmöte. Där träffade han flera personer som med tiden blev mycket goda vänner. ”De tog hand om mig, jag var så ung då.”

Under punkens epok gled Daniel ifrån serierna en aning. Den stora återkomsten skedde 1985 när han började arbeta för Bild & Bubbla. Mellan 1985 och 1997 var han redaktör för tidskriften. Det han jobbade särskilt med under sin tid som redaktör och ordförande för Seriefrämjandet, var att lyfta fram kvinnliga serieskapare, som Emma Hamberg och Monica Hellström.

Så kommer vi fram till nutid i snabbhistorien om Daniel Atterboms liv. Idag är Daniel en av arrangörerna för Ruta till Ruta. På frågan om varför det blev en serie- och animationsfestival i Norrköping hänvisar han till två personer, Rolf Claesson på Kartago Förlag som först kom med idén, och Hanna Gruffman, kultursekreterare i Norrköping, som tog upp idén på allvar och samlade ihop människor som var intresserade av festivalen. ”Det har varit väldigt roligt att jobba med det här eftersom jag fått så mycket hjälp från andra”, säger Daniel.

Förhoppningar inför festivalen då, hur ser de ut? ”Jag hoppas att det kommer folk och att det blir en mötespunkt för serieskapare. En plats där aktörer kan träffas och en korsbefruktning kan ske.”

 

Skrivet av Anna Nygren

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s