Jonna Björnstjerna föreläser och har workshop

Jonna Björnstjerna gästar Ruta till Ruta 2012.

I år kommer hon bland annat ha en föreläsning och workshop på arbetets museum. Hon kommer även gästa vår seriekaraoke och som en av jurymedlemmarna kan man få skymta henne vid årets prisutdelning av animationstävlingen I Tim Burtons anda. 

Föreläsningen ges på Söndag den 11 kl 12-13. Föreläsningen börjar med ett inledande samtal där hon intervjuas av Jenny Aronsson, som är projektledare för årets festival.

Jonna kommer därefter beröra ämnen kring inspiration. Varifrån kommer lusten att skapa något? Idéarbete. Hur får man en idé? Hur utvecklar man den?  Vad gör man om man har för många idéer, eller inga idéer alls? Hur man dras naturligt till det man är intresserad/fascinerad av.  Hur utvecklas en idé. Hur högt ska man lägga ribban?  Vilken publik vänder jag mig till? Vad vill jag kommunicera?

Arbetsprocessen. Om att det nästa aldrig blir riktigt så som man tänkt sig att det ska bli i huvudet. Kompromisser med tid och energi. Om att inte kunna vara kreativ eller i sitt esse hela tiden, inte ens under ett helt projekt.

Att jobba som illustratör, Brödjobb och roliga jobb. Att skriva och illustrera jämfört med att illustrera andras texter – vad är skillnaden? Vad är för- och nackdelarna? Att jobba med förlag. Att förhandla kontrakt. Att driva företag utomlands.

Allt det här kommer Jonna berätta mer om för oss på Söndag den 11, kl 12 på Arbetets museum.

Efter föreläsningen håller Jonna workshop i att skapa en barnbokskaraktär

WORKSHOP – SKAPA EN BARNBOKSKARAKTÄR 14.oo- 16.00 Arbetets museum
ca 2 h
Börjar med att prata om hur man får inspiration till en karaktär.
vad gör en karaktär intressant? och vad händer om man sätter in den här karaktären i ett sammanhang?
Hur en berättelse föds – att börja med karaktären istället för med händelsen.
Jonna går även in lite kring berättarstruktur; the hero with a thousand faces. Hjälten – har en fiende, en medhjälpare och en akilleshäl
 något den strävar efter (ett mål) och en massa hinder på vägen till det målet.
Jonna går även igenom olika tecknartekniker och färg. Visa exempel skiss – tusch – färg på en karaktär. Förbered character sheets som de som vill kan fylla i om sin karaktär.

Anmälan sker till workshopen, då det är ett begränsat antal platser, först till kvarn, maila din anmälan till info@rutatillruta.se eller ring/sms till  mob: 0730484991

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s