Grattis till första priset Stefan!

Stefan Eriksson är vinnaren i Ruta till Rutas animationstävling 2012!

Stefan Eriksson kammade hem första priset i Ruta till Rutas animationstävling och på lördag den 10 november kl 18.30 på Cnema äger prisutdelningen rum för samtliga tre finalister.

Stefan är 30 år och kommer ursprungligen från Stallarholmen, utanför Strängnäs, men bor nu söder om Stockholm. Han fick reda på tävlingen via Facebook, men  kände också till festivalen sedan förra året.

Han har ägnat sig åt animation till och från sedan 2005, då han studerade klassisk animation på Fellingsbro Folkhögskola i två år. Efter det jobbade han kvar kring utbildningen tills han tog över som huvudlärare på en serietecknarutbildning 2010. Men det är först nu han lyckats med att få  färdig en film som är över en minut.

Don´t touche the flower är ett filmprojekt som var enkom gjort för festivalen. Stefan gillar Burton och hans uttryck, men inspireras inte så vansinnigt mycket av honom vanligtvis. Det var dock väldigt kul att göra det, i och med detta projektet och jag tycker det blev ganska bra dessutom.Det är en sak att bygga saker, men att sedan få delar att röra sig på ett jämnt och fint sätt är betydligt svårare. En stor miss i produktionen var valet av (för hård) ståltråd i min docka. Det försvårade hela processen avsevärt, berättar Stefan.

Vidare berättar Stefan att han alltid fascinerats av Burtons förmåga att blanda det lättsamma med det mörka och absurda. Det finns något för alla. Jag gillar hans äldre filmer mer, men jag älskar var han tagit sin stop-motion och ser fram emot den nya Frankenweenie, väldigt mycket. Att Burton fortfarande gör stop-motion betyder mycket för hela industrin.

Vilken är då favoritfilmen av Tim Burton?

– En Burtonfavorit sedan första gången jag såg den är biografifilmen Ed Wood från 1994. Intressant för filmintresserade men också vansinnigt välspelad ända ut birollerna. Edward Scissorhands och Big Fish är två andra av Stefans favoriter.

Stefan berättar att han nog föredrar 2D-animation som man ritar, mest pga kontrollen man får, men han tycker också mycket om byggandet av dockor och att man faktiskt kan få ihop något snyggt som rör sig ok på väldigt kort tid med Stop-motion, vilket  Don´t touche the flower är ett klart exempel på. Stefan Berättar att med en traditionell ritad animation skulle det tagit dubbla tiden minst för att få samma slutfinish. då vinner stop-motion även om man får släppa lite på kontrollbehovet.

Don´t touche the flower var den första stop-motion jag gjort på över sex år, berättar Stefan och han håller nu på att planera ytterligare en liten film baserad på ett tio år gammalt manus. Denna gången kommer det utspela sig i slumkvarteren i en större stad så jag får nog räkna med att byggandet kommer ta betydligt längre tid även om filmen inte kommer vara längre än Don’t Touch the Flower. Tack för att du delgav oss lite bakgrunden till ditt bidrag och dig själv Stefan. Vi ser alla framemot nästa animation du gör, åter ett stort grattis.

Vill du veta mer bakom Stefans animation och processen bakom besök då hans mer detaljerade arbetsblogg kring material och teknik  på adressen nedan. http://donttouchtheflower.blogspot.com

Efter att ha läst denna text och sett bilderna, är du kanske nyfiken och lite sugen på att se  Stefans animation Don´t touche the flower.  Vi kan då meddela att du är hjärtligt välkommen till prisutdelningen på Cnema på Lördag kl 18.30, då har du chansen att träffa Stefan och de två andra finalisterna, samt se deras tävlingsbidrag och som avslutning se Tim Burtons Beetlejuice, för mer info om biljetter , se vårt program eller hör av dig till oss på info@rutatillruta.se alternativt kontakta Cnema.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s